zondag 18 april 2010

cucumis sativus - augurkDe augurk is weliswaar geen vergeten groente, maar er hangt wel een geheimzinnig verhaal omheen. Is het familie van de komkommer? Hoe krijgt ze de speciale zure smaak?

De augurk behoort net als de komkommer tot de soort cucumis sativus, maar het zijn totaal verschillende rassen. De augurk mag geen smaak van zichzelf hebben, de komkommersmaak moet helemaal ontbreken.
De vrucht is kort en wordt vooral gebruikt voor het inleggen in azijn, al dan niet met suiker en verschillende kruiden om de smaak te beïnvloeden.
De vrucht moet een lengte/dikte verhouding hebben van ongeveer 3:1 en mag niet buikig, taps, wrattig of ruw zijn. Er worden verschillende sorteringen in vruchtgrootte onderscheiden, zoals zeer fijn, fijn en middelfijn. De grootste vruchten worden gebruikt voor de zure bommen. Ook wordt de augurk gebruikt voor het maken van rolmops (= opgerolde, gefileerde zure haring met daarin een augurk. Een stokje houdt het geheel bij elkaar. Rolmopsen worden gemaakt van haring die na juni is gevangen. Deze zijn, nadat de haring hom of kuit heeft geschoten, te mager om nog te worden verkocht als Hollandse nieuwe.