zondag 21 februari 2010

een aardappel wordt verliefd op een tomaat

'Kunnen groentes verliefd worden? Ik denk het wel. Dit is een wanhopig liefdesverhaal over een lelijke aardappel die verliefd wordt op een stralende tomaat. We weten allemaal dat liefde pijn doet, maar in dit geval is liefde een hel. Maar echte liefde overwint alles.
Film gemaakt door Carla Krey en Garry Runke van de Duitse Filmacademie.'

vrijdag 19 februari 2010

zaterdag 6 februari 2010

haverwortel - 'de witte schorseneer'


Schorseneren zijn, als je ze schilt, ook wit. Maar met schil zijn ze donkerbruin. Bij het schillen krijg je heerlijk vieze vingers. Deze wortels zijn veel lichter van kleur en makkelijker te schillen.

vrijdag 5 februari 2010

kardoen


Het lijkt op een artisjok, maar smaakt er niet naar. Het zijn vooral de bladeren die kunnen worden gegeten: zeer pittige spinazie, dat is waar de smaak van kardoen op lijkt.

wortelpeterselie

donderdag 4 februari 2010

vergeten = niet het goede woord

Als je aan vergeten groente denkt, denk je gauw aan groente die we vergeten zijn te kopen en te eten. Maar niets is minder waar. Vergeten is niet het goede woord. Verwaarloosd, of in de ban gedaan is een veel betere benaming. Boeren zijn op een gegeven overgegaan op het telen van makkelijke en goed verkoopbare producten. Schorseneren, aardperen enzovoort hoorden daar niet bij. Dat is jammer, want al die 'vergeten' groente zijn erg lekker; hebben een zeer bijzondere smaak. Gelukkig zijn er nu weer boeren die deze groente opnieuw telen. En wij kunnen ze proeven!